Bandyfritids ger morgondagens bandystjärnor

-Det roligaste är att se hur fort barnen och ungdomarna utvecklas.

-Det syns stora framsteg bara efter någon timme på isen, säger Johannes Siirtola, bandyspelare i Skutskärs IF Bandy.

Skutskärs IF Bandy har startat upp Morgondagens bandystjärnor för skolungdomar, främst fritidselever. – Vi vill att alla barn och ungdomar ska få chansen att prova på att åka skridskor och att spela bandy, säger Johannes. Genom Drivkraftsfonden är Gävle Energi med och bidrar till satsningen från våra eldsjälar och vardagshjältar för våra ungdomar.

Alla ska ha kul

  – Målsättningen är att alla ska få åka skridskor. Bandyspelare får de bli om de vill och tycker det är kul, fortsätter Johannes. Det finns därför trunkar och backar fyllda med utrustning för utlåning till den som vill.

Bandyfritids

I år har fritids på alla skolor i kommunen fått inbjudan att vara med, därav projektnamnet Bandyfritids. Förra året var första året, då var målet kommunens förstaklassare.

Johannes är inte bara bandyspelare. Hans roll i projektet Bandyfritids är att samordna alla skolor, chaufförer, minibussar och hålla kontakt med sponsorer. En spindel i nätet för att förbereda för alla barns och ungdomars möjlighet att prova på att åka skridskor och spela bandy. Målsättningen är att vara 100 barn på isen samtidigt, om Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer tillåter detta vid tillfället och om det går att utöva aktiviteten med ett säkert Corona-avstånd.

Fler aktiva flickor och damer

 – För fem år sedan hade vi inga aktiva flickor, säger Johannes. Nu är det 50 flickor som spelar bandy. Damlagets spelare är ofta med på Bandyfritids och Skridskokul som förebilder. Det är så roligt att se att deras engagemang påverkar barnens utveckling.

bandy, morgondagens bandystjärnor drivkraftsfonden

– Vi har en helt ny pojkgrupp från förra årets bandyfritids som vill börja spela bandy. Nu vill vi få våra ungdomar att börja spela bandy igen på vår egen konstfrusna anläggning.

Miljö och återbruk

För att få ihop utrustning till utlåning är återbruket en inarbetad rutin. Spelare lämnar in den utrustning som inte används. De som rensar i garaget och har utrustning över, lämnar in den, och ger därmed fler möjlighet att åka skridskor. Hur bra är inte det?

Bandyfritids minibussar

Bandyfritids har minibussar som de hämtar upp ungdomarna i. Efter avslutat ispass skjutsas de tillbaka till skolan. I år krävs en noggrann planering för att det ska fungera, med lämpligt avstånd i bussarna. Alternativt får minibussarna åka flera gånger.

– Bandyfritids ska bli av, även i år. Vi ska bara klura ut hur vi gör på bästa sätt, med de förutsättningar vi har idag, berättar en målmedveten Johannes. Frågan är bara när vi kan starta upp. Om vi inte lyckas på bandybanan, då kör vi i ishallen. Då blir det en lite mindre yta. Men det blir av.

Skridskokul

På lördagmornar arrangeras Skridskokul, där man får komma och åka skridskor – alla som vill är välkomna.

Utomhusaktivitet på isen är en alldeles ypperlig aktivitet med hänsyn till Corona.

Skutskär IF Bandy räknar med att dra igång i december, alternativt vid årsskiftet.

Drivkraftsfonden

Och vi på Gävle Energi säger Lycka till! Fantastiskt roligt att vara med och bidra till den här satsningen. Det gör vi genom Drivkraftsfonden, som lyfter fram våra eldsjälar och vardagshjältar, och tillsammans arbetar vi för ett bättre och mer hållbart samhälle.

Det här är nummer 16 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 22 september, 2020.

Gå till nyhetsarkiv