Träffa Lars och Lena med triss i grön el

Varför inte köra elbil när man kan? Så tänker våra kunder Lars och Lena som har både solceller på taket, en elbil och egen laddbox i garaget. Vi hälsade på dem i Furuvik för att få veta mer om deras gröna livsstil.

Lars Rörick och Lena Lundgren Rörick provar på livet med egenproducerad el. På taket till deras hus i Furuvik sitter två solcellsanläggningar.

Vad är det som är bra med solceller?

 – Det finaste är förstås att det är miljöriktigt och dessutom tjänar vi in en slant på det! berättar Lars.

Vi har en app där vi kan se kostnaden och förbrukningen, våra kostnader har gått ned ungefär en tredjedel sedan vi skaffade solceller. Den ekonomiska vinsten ligger också i att vi säljer tillbaka överskottselen som vi producerar till Gävle Energi så den går ut i elnätet. Vi är nästan som ett litet elbolag!

Vi har också lärt oss att solceller inte bara handlar om solsken utan det är ljuset som gör det. Solcellerna alstrar alltså energi även när det inte är fullt solsken så vi producerade lite el även i vintras, och det trodde vi inte skulle hända.

Hur är det att ha elbil och laddbox hemma?

Det blir mycket billigare än när vi hade bensinbil eftersom den slukade en massa bensin och kostade mycket pengar i skatt.

– Jag kände också ”ska jag verkligen hålla på och spy ut alla dessa avgaser?” säger Lena.

I samband med att vi skaffade solceller passade vi på att skaffa en laddbox till garaget så att vi kan ladda bilen hemma. Installationerna gjordes samtidigt så när solcellerna var klara var även laddboxen på plats! Det är väldigt smidigt att kunna ladda hemma när det behövs och det tar ungefär fem timmar att ladda bilen fullt. När den är fulladdad kan vi köra ungefär 40 mil.

– Vi har fått ett väldigt gott intryck av Gävle Energi från första början, det är ju så bra med grön el. När telefonförsäljare ringer och vill sälja elavtal säger vi bara nej nej, vi är supernöjda med det vi har! avslutar Lena glatt.

Publicerades den 27 juli, 2020.

Gå till nyhetsarkiv