Gästriklands landskapsblomma lyser upp Drottninggatan

Drottninggatan i Gävle får just nu ett rejält lyft i form av en stor renovering. Gävle Energi är med och monterar belysning som ska bidra till en känsla av ett varmt och inbjudande rum.

Projekteringen har pågått sedan förra året och i våras påbörjades montering av belysningen som kommer hänga i linor och lysa över shoppinggatan.

– Tanken är att man ska få en känsla av att man är inomhus. Markvärmen som också ska installeras blir som ett golv och belysningen blir ett tak. Det är därför vi inte använder oss av belysningsstolpar i det här fallet, säger Fredrik Holmgren som är arbetsledare för projektet.

Att montera linspänd belysning har visat sig vara klurigare än att montera upp stolpar berättar Fredrik.

– Det är mer svårmonterat eftersom vi arbetar med fastigheter. Det är viktigt att hitta en bra infästningspunkt i väggarna så där har vi haft lite att jobba med.

Design inspirerad av landskapsblomman

Designen är inspirerad av Gästriklands landskapsblomma – liljekonvaljen. Företaget Black Ljusdesign handtillverkar och bygger ihop armaturen som ser ut som blad. De vita kuporna som sitter på armaturen kommer från Italien och symboliserar de små vita blommorna på liljekonvaljen. Belysningen inuti är LED-lampor som drar lite ström och är bra ur miljösynpunkt.

Arbetet står stilla nu i semestertider men kommer igång igen efter sommaren. Renoveringen av Drottninggatan beräknas vara klar i november 2020.

Publicerades den 8 juli, 2020.

Gå till nyhetsarkiv