Rekordstor elkabeldragning i Gävle hamn för framtida verksamheter

Gävle hamn utvecklas med fler strömkrävande verksamheter. Då krävs att det finns effekt nog till allt som pågår.

Gävle hamn är ostkustens största containerterminal. Just nu genomgår hamnen en utbyggnad för att bli dubbelt så stor till år 2021. Förutom att det ska bli möjligt att ta emot fler och större fartyg planeras det även för att börja med mat- och livsmedelshantering, vilket kräver både kylanläggningar och laboratorier. Allt det här kräver i sin tur el. Mycket mer än vad hamnen använder idag. Då är det vårt jobb att bygga ut och förbereda elnätet för att det ska bli möjligt.

12 kilometer elkabel som ska rullas ut och buntas ihop.

12 kilometer rekordstora kablar

Vi har grävt ett schakt från vår fördelningsstation som ligger ett stenkast bort. Därifrån ska kablarna gå ner till hamnen. Anders Eriksson är projektledare för arbetet. Även om han är gammal i gamet finns det nyheter för honom i det här elnätsprojektet.

– Det är helt klart den största kabeldragningen jag har varit med om. Standardmåttet för en elkabel är 240 mm2 när man bygger 10 kV-nät. Här handskas vi i stället med 400 mm2 men det räcker ändå inte för att uppnå önskad effekt. Vi ska därför bunta ihop fyra 400 mm2-kablar med varandra. Totalt är det 1,2 mil ny kabel som ska rullas ut, berättar Anders.

När projektet blir klart i sommar kommer Yilport att kunna uppnå en effekt på 12,5 MW. Men redan nu är vi glada att få vara med och skapa framtida möjligheter för dem att utveckla sin verksamhet i Gävle och Gävle hamn.

Det här är nummer 8 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. 

Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 15 maj, 2020.

Gå till nyhetsarkiv