Från solceller till energitjuvar – vad gör en Energiingenjör?

Energiutredning, ”energitjuvar” och laddinfrastruktur. Det är några av de saker som Energiingenjören Jonas arbetar med om dagarna. Vi tar oss en pratstund med Jonas för att försöka reda ut vad som är vad och vad en Energiingenjör egentligen sysslar med?

“Målet är att hjälpa våra kunder att inte köpa en massa energi i onödan”

Vad gör man som Energiingenjör?

Det är ganska brett. Just nu arbetar jag med solceller och regionens laddinfrastruktur, det vill säga platser där man laddar sitt elfordon. Jag arbetar både med det publika nätet, men också med bostadsrättsföreningar och företag.

Jag jobbar på affärsområdet Energitjänster och vi arbetar överlag mycket mot just bostadsrättsföreningar och företag och försöker ge dem råd och tips kring bland annat solceller och energianvändning. När det gäller solceller är det bra om man får en realistisk bild av vad som skulle fungera för just sitt företag eller sin BRF. Hur mycket kan jag producera? Hur mycket förbrukar jag? Hur stor anläggning kan jag bygga? Det finns många frågor som vi kan hjälpa till med.

När det kommer till energianvändning så kan vi hjälpa till att göra en utredning och en så kallad energikartläggning. Vi tittar bland annat på energistatistik och undersöker vart energin egentligen tar vägen. Hittar vi en “energitjuv” så kan vi ofta komma med en lösning för att åtgärda det/den.

Målet är att hjälpa våra kunder att inte köpa en massa energi i onödan som man egentligen klarar sig utan. Kollar man på Gävle Energi i stort så är målet att fler ska kunna dela på den mängd energi som produceras idag, inte att vi ska behöva producera mer.

Hur kommer det sig att du blev Energiingenjör?

Jag kommer från Åland där jag läste till fartygselektriker. Jag hade redan då en ambition att läsa vidare och började med ett tekniskt basår. Sen tänkte jag läsa elektronik men det var inte riktigt det jag ville syssla med så när jag fick höra om det nystartade Energisystemingenjörsprogrammet så lät det intressant. Gävle är förhållandevis nära Åland och på den tiden hade de bostadsgaranti vilket var ett plus.

Ett annan fördel med den utbildningen är att det är ett CO-OP program vilket innebär att man varvar studier med arbete. Du har en tio veckors arbetsperiod med lön och du får arbeta praktiskt med det du studerar. Jag gjorde min CO-OP på Gävle Energi våren 2011, vilket sen ledde till en projektanställning efter examen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Projektanställningen började för över sex år sen och jag är fortfarande kvar så det är ett gott betyg till Gävle Energi. Det är också ett framtidsyrke och som sagt väldigt brett. Man kan rikta in sig på det man brinner för och det finns många olika vägar att gå.

Sen gillar jag att jag även kan hålla på mer praktiskt och inte bara sitta framför datorn. Jag kan ge mig ut i “verkligheten” och gräva i elcentraler och träffa kunder. Det är en fördel!

Hur är Gävle Energi som arbetsgivare då?

Mitt spontana svar är att det är folket som gör det väldigt trevligt. Det är verkligen en välkomnande stämning.

Sen gillar jag att det är väldigt fritt att disponera tiden som jag själv vill. Jag får greja i den tjänsten jag har och det är mycket eget ansvar vilket passar mig.

Publicerades den 21 april, 2020.

Gå till nyhetsarkiv