Projektledaren med stenkoll på elnät

Vi träffar Linda, Projektledare Elkraft på Gävle Energi för att höra hur en arbetsdag kan se ut, vilka framtidsutsikter det finns inom energibranschen och varför det är viktigt att ha nära till sina kollegor.

”Det gäller att få personer att arbeta mot samma mål – inse att man är en del av en helhet”

Vad gör en Projektledare Elkraft?

Jag arbetar med ny- och ombyggnadsprojekt på elnätet. Det som är lite ovanligt är att jag är både projektör och projektledare och alltså tar fram tekniska lösningar samtidigt som jag leder projektet. Som projektör gör jag allt från nätberäkningar till färdiga arbetshandlingar. Det kan också handla om att söka tillstånd hos olika myndigheter, något som det bara blir mer och mer av. Som projektledare har jag ett helhetsansvar för projektet och ser till att allt klaffar och att vi levererar enligt budget och tidplan. På Gävle Energi har vi vår egen entreprenadavdelning, så vi har egen arbetsledning och egna montörer i de flesta projekt jag driver. Det är verkligen en lyx att ha den kompetensen i huset och vi har ett tätt samarbete.

Hur är det att arbeta som projektledare?

Det bästa, och ibland det sämsta, är att det är väldigt brett. ”Ingen dag är den andra lik” kan låta som en klyscha men det stämmer verkligen. Jag gillar att ha ansvar och koll från start till mål, något som ibland kan vara utmanande då det är omöjligt att vara expert på allt. Som projektledare gäller det då att helt enkelt känna ansvar för helheten och lita på sina medarbetares kunskaper och kompetenser.

Vilka egenskaper är bra att ha?

En bra projektledare behöver vara strukturerad och noggrann eftersom det kan vara komplexa projekt. Det är också en fördel om man är social och kan arbeta med många olika typer av människor. Jag har arbetat på Gävle Energi i sex år och vuxit mycket i min roll. Att få personer att arbeta mot samma mål, och inse att man är en del av en helhet, kan vara en utmaning. Men samtidigt något som är väldigt roligt!

Vad tror du om framtiden för din typ av roll?

Det finns att göra och jag tror inte att jobben kommer att minska, snarare tvärtom. Den nya tekniken med elbilar, solceller och andra smarta lösningar ställer högre krav på elnätet. Vi är mitt uppe i en stor omställning och det går fort! Teknikutvecklingen gör att det vi arbetar med idag kan se annorlunda ut om fem eller tio år. Vem vet vilka krav som ställs på infrastrukturen då?

Hur är det att arbeta på Gävle Energi?

Gävle Energi är en väldigt bra arbetsgivare. Vi har en trevlig och tillåtande atmosfär, där man har möjligheter att utvecklas. Vi har nära till varandra, både fysiskt eftersom vi är ett lokalt företag, men också ”mentalt”. Här är det ingen hierarkisk struktur med en massa oanträffbara chefer.

Sist men inte minst uppskattar jag flextiden och vårt arbetstidskonto. Att jag styr över min egen tid gör det mycket lättare att få ihop familjepusslet. Det är viktigt för mig!

Publicerades den 23 mars, 2020.

Gå till nyhetsarkiv