Internationellt enmansföretag med hjärtat i Gävle

Wolf 'Woffe' på Wolfparts, lite av en kändis i Volkswagenkretsar. Speciellt om man gillar gamla bubblor som producerades från 1948 till 1960. Ett smalt intresse kan man tycka men får man förfrågningar från hela världen så finns det att göra.

Vi börjar från början. Woffe gjorde lumpen och körde ett gäng värnpliktiga till en skjutbana där han behövde fördriva tiden till dess att de skulle köras tillbaka. På den tiden fanns inga smartphones men däremot hittade han en amerikansk tidning med riktigt coola bilar, Volkswagen, och fastnade direkt.

Några veckor senare släpade han och några vänner hem en bubbla från skogen och började jobba på den. Just den bilen blev det inte mycket med men redan där skapades en frustration av att alla plåtdelar var dåligt gjorda.

– Jag tänkte direkt att det här kan jag göra bättre själv, skrattar Woffe. Det var inte anpassade delar utan massproducerad piratplåt.

Sa upp sig på 40-årsdagen

Vi hoppar fram några år till fast tjänst på Ericsson. Bilarna hade följt honom hela livet som en hobby men på 40-årsdagen var det dags för en förändring och han klev in på chefens kontor och sa upp sig.

– Det ångrar jag inte en sekund, berättar Woffe. Många tyckte att jag var tokig och det var tuffa år i början men idag skulle jag inte vilja ha det på något annat sätt. Jag lever verkligen min dröm och det är jag otroligt tacksam för, fortsätter han.

2011 flyttade han verksamheten från garaget i Lexe och in i de anonyma lokalerna i Hemsta. Fjärrvärmen fanns indragen sen den tidigare hyresgästen men det var ett enkelt val att fortsätta använda det värmealternativet.

– Ska jag vara ärligt så tänker jag inte på det alls. Och det är lite så man vill ha det. Det ska bara funka, säger Woffe. Att lokalerna inte är de mest publika passar honom också bra.

– Skulle jag prata bilar med alla som ”bara har vägarna förbi” skulle jag inte få mycket gjort, säger han och ler. Samtidigt är det roligt att alla har en historia eller förknippar något minne med en bubbla. Det kommer alltid fram någon när man stannar och tankar.

I Woffes garage hittar man flera olika projekt.

Bevara det historiska

Hur är det här med bilar och hållbarhet då?

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att få se andra drivmedel än fossila bränslen framåt. Det är ett måste. Sen om jag hinner vara med och arbeta med det får vi se.

Att bevara det historiska och rusta just de äldre bilarna är dock något som han tycker är viktigt.

– Bubblan har en väldigt stark historia och den vill man bevara. 1938 kom en förserie i Tyskland, sen stoppades produktionen och fabriken ställdes om till att göra krigsmateriel och då bombades fabriken. Efter kriget byggdes fabriken upp igen och produktionen satte igång på nytt.

Vi avrundar intervjun i Woffes garage, eller fabrik, som några kontakter i Japan beskriver det. – När jag var i Japan så frågade de om de fick komma och se min fabrik, berättar han skrattandes. Många blir överraskade över att jag arbetar själv. Men det är roligt att kunna bo och verka här i Gävle men ändå ha kunder över hela världen.

Sist men inte minst får vi med oss ett hållbarhetstips.

– Våga tro på dig själv och gör det du brinner för. Och var stolt över det du åstadkommer. Det är inte tur utan det handlar om att du själv har åstadkommit något. Ingenting är omöjligt, avslutar Woffe.

Publicerades den 10 februari, 2020.

Gå till nyhetsarkiv