Rastfotboll med idolerna ger ny energi

- Det var roligt att få spela match mot GIF-spelarna. Vi fick skratta mycket och spelarna var bra föredömen, berättar Mohammed i årskurs 6.

I projektet Rastfotboll åker Gefle IF:s herr- och damspelare ut till skolor i Gävle för att spela fotboll med eleverna på rasterna. Efter fotbollen pratar eleverna om förebilder, vänskap och att vara en bra *Miljökompis. Det är så viktiga perspektiv att få med sig tidigt.

Barn som rör på sig mer blir gladare och får en bättre hälsa. Mer energi till barnen, helt enkelt. Men barn och ungdomar ägnar idag allt mindre tid åt fysisk aktivitet, vilket påverkar skolresultatet och välmående både fysiskt och psykiskt.

Det vill vi på Gävle Energi göra något åt genom att skapa förutsättningar för en meningsfull fritid där det är roligt att träna. Tillsammans med Gefle IF har vi därför startat projektet Rastfotboll.

Projektet startade i augusti och pågick fram till november 2019. Totalt gjordes cirka tio skolbesök under höstterminen 2019. Vid varje tillfälle deltog i genomsnitt 200 barn, och det är inte illa.

– Tack för stödet under 2019, utan Gävle Energi hade projektet inte varit möjligt, säger Sebastian Zettergren på Gefle IF.

Vi fortsätter framåt

Gefle IF har nu anställt en projektledare som ska jobba med Rastfotbollen under året. Föreningen ser därmed en möjlighet för projektet att genomföras på fler skolor och under en längre tid, så länge det finns finansiering. Från skolans håll ser man gärna att besöken fortsätter för att det ska ge en mer långvarig effekt.

Arbetet med förebilder och meningsfull fritid kommer alltså att fortsätta under 2020. Fotbollen och samtalen har gett en mycket positiv effekt på klimatet på skolan, vilket är fantastiskt. Fotboll för alla och *Miljökompis är begrepp som vi på Gävle Energi arbetar vidare med för att fler elever ska få ta del av dem.

Vilken glädje att få jobba vidare med glada, engagerade och inspirerande barn!

Mer fakta

*Miljökompis är en utmaning till Gävles mellanstadieelever att leva mer klimatsmart. Här kan du läsa mer.

Det här är nummer 2 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag.
Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 20 februari, 2020.

Gå till nyhetsarkiv