Gävles egen Energipedagog

Träffa Energipedagogen Samuel som har utbildat tusentals barn och vuxna i energianvändning, klimatfrågan och hur man kan bli mer energismart. Han är en av drygt 200 medarbetare på Gävle Energi som varje dag arbetar för att göra regionen ännu lite bättre.

”Jag åker runt och stoppar ner barn i en låda”

Vad gör en Energipedagog?

En Energipedagog jobbar för att skapa en större medvetenhet om energianvändning och klimatfrågan samt sprida kunskap om att alla kan göra något, stort som smått. Jag håller föreläsningar för både barn och vuxna men fokus just nu är skolan och framförallt mellanstadiet. Där jobbar vi tillsammans med Gävles skolor med ett koncept som heter ”Kretsa kring el” som ska väcka lusten och nyfikenheten av natur- och teknik hos barn.

Ett av experimenten som vi utför tillsammans med mellanstadieelever är att se hur energi kan omvandlas. Genom att några barn får hoppa ner i en stor låda, och samtidigt mäta temperaturen i lådan, märker eleverna hur de varma kropparna gör att lufttemperaturen i lådan stiger. Energiomvandling förklarat på ett lätt sätt.

Vad är det bästa med jobbet som Energipedagog?

Jag gillar variationen, att jag får träffa både barn och vuxna, och att arbetsuppgifterna skiljer sig från dag till dag. Ena dagen sitter jag med statistik och analys för att nästa dag åka ut och träffa människor.

Det känns också bra att få arbeta med en viktig fråga och att jag under årens lopp har fått möta så många personer – och förhoppningsvis knuffat någon i rätt riktning. Jag får sällan direkt feedback på det jag gör men en dag när jag var ute och cyklade med min son stannade en kvinna mig. Hon frågade om jag inte var “Energi-Samuel” och berättade att deras son pratade mycket om mig. Han har fått hela familjen att tänka till hur de kunde spara energi och vara mer klimatsmarta efter att han träffat mig i skolan. Det var stort!

Vilka egenskaper behöver en bra Energipedagog ha?

Det gäller att kunna möta många olika typer av människor och anpassa upplägget för att nå fram. Sen är det bra om man kan förklara krångliga saker på ett lätt sätt. Man behöver absolut inte vara en “miljönörd” innan man börjar men jag insåg tidigt att det är viktigt att leva som jag lär för att vara trovärdig. Ju mer jag lärt mig med åren, desto mer har jag förstått vikten av att jobba med de här frågorna.

Vad tycker du är viktigt hos en arbetsgivare?

Jag värdesätter trygghet och att jobbet är en stabil grund. Men det är också viktigt att man utmanas och får utvecklas. Även om jag inspirerar andra så vill jag också själv bli inspirerad. Det är en frihet att kunna styra över min egen tid och driva egna projekt.

Hur är det att arbeta på Gävle Energi?

Du vet uttrycket att det sitter i väggarna? Jag skulle snarare säga att det sitter i människorna. Här på Gävle Energi möts man av en varm och välkomnande känsla. Det har jag känt sen dag ett. Det är ett sätt att vara som smittar av sig.

Publicerades den 12 december, 2019.

Gå till nyhetsarkiv