Energifyllda höstlovstips

Vecka 44 är det ett efterlängtat höstlov för många barn och unga. Vi har samlat några hållbara tips både på hur du kan göra av med energi men också hur du kan ladda med ny energi.

Gå på skräpplockarjakt

Utrusta er med handskar och varsin påse. Bestäm er för en stig eller ett område ni vill besöka och börja plocka! Kanske kan ni utmana varandra så att den som lyckats plocka mest skräp får bestämma vad det blir för fika. Läs mer och inspireras på Håll Sverige Rent.

Testa geocaching

Geocaching är en typ av skattjakt utomhus, där du använder dig av GPS. Små skatter placeras ut på fiffiga platser i skog och stad och sen är det upp till dig att hitta till skatterna med hjälp av mobilen. Ofta använder man Geocachingappen som du enkelt kan ladda ner. I skrivande stund finns det över 2 250 geocacher kring Gävle så det är bara ut och börja leta! Frisk luft och rörelse både ger och tar energi. Man blir garanterat skönt trött.

Gör en krasse-gubbe av ett ägg

Koka ett, eller flera, ägg och ät upp det. Var rädd om skalet som blir ”krukan”. Fyll skalet med bomull som du hela tiden håller fuktigt med vatten. Strö på lite krassefrön och vänta några dagar – och vips har krassegubben, eller gumman, en frisyr. När du sen vill ha lite krasse på smörgåsen eller maten så friserar du bara gubben lite. Hållbart och roligt på en och samma gång.

Tälta inomhus

Har du också velat få med familjen på en tälthelg? Slutet av oktober kanske inte har de perfekta förutsättningarna för en premiärtur i skogen – men det är perfekt för en prova-på-natt! Ställ upp tältet i vardagsrummet, slå på en spellista med skogsljud på Spotify och bädda med täcken, kuddar, sovsäckar och annat mysigt. Läs en bok med ficklampa och vi lovar att du kommer i stämning! På morgonen blir det picknick-frukost på golvet i vardagsrummet (men med lyxen att kaffebryggaren inte är alltför långt borta.) Har du inget tält går det utmärkt att bygga en koja av ett lakan.

Höstlov = Läslov

Vad passar bättre en ruggig höstdag än att krypa upp i soffan med en bok? Kika förbi ditt lokala bibliotek tillsammans med familjen och välj ut några böcker som ni vill hinna läsa under lovet. Och sen när barnen har somnat får föräldrarna damma av den där deckaren från sommarsemestern.

Biokväll hemma

Leta upp en film hela familjen vill se. Gör egendesignade popcorn-skålar av återvunna, och ursköljda, mjölktetror. Ge uppdraget att göra biljetter till någon av de yngre familjemedlemmarna och VIPS så har ni en fulländad biokväll framför er. Det enda som saknas är bioreklamen, men ärligt talat, vem kollar egentligen på den?

Publicerades den 23 oktober, 2019.

Gå till nyhetsarkiv