Det är enkelt att spara energi

Nu när vintern tagit om igen passar vi på att ge dig lite enkla tips på hur du kan spara både energi och pengar.

Sänk temperaturen

Om du sänker inomhustemperaturen med en grad så minskar din energianvändning med fem procent. Tycker du att det blir ruggigt? Ta på ett par sockor och en extra filt i soffan, hög mysfaktor.

Lägg locket på

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar 30 procent energi när du lägger locket på.

Fulla maskiner

När du använder diskmaskin sparar du både tid, tålamod och energi jämfört med att diska och skvätta för hand. Kör diskmaskinen full så blir det ännu bättre. Samma sak gäller för tvättmaskinen.

Rätt temperatur i kyl och frys

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, + 5 grader i kylen och -18 i frysen. För varje extra grad kyla ökar energiförbrukningen med 5–10 procent.

Är du en kylskåpsätare?

Du är inte ensam. Det är många som öppnar kylskåpet, tittar med uppgiven blick och tänker, här finns inget jag vill äta. Tills man två minuter senare öppnar igen för att se om något nytt och gott kikat fram. Tips! Knäpp en översiktsbild över alla godsaker du (kanske) har i kylen så slipper kylan försvinna under tiden du bestämmer dig. Ju längre tid dörren står öppen, desto mer energi tar det att kyla ner igen.

Eftervärme är bra grejer

Stäng av ugnen en stund innan maten är klar och utnyttja eftervärmen. Spring inte och öppna ugnsluckan var och varannan minut. Varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.

Visst har du en vattenkokare?

Använd den för att koka upp vatten när du ska laga mat. Det går snabbare och du sparar energi.

Stäng av allt – på riktigt

När du stänger av datorn, tv:n, ditt PS4 eller andra elektronikprylar med fjärren är dom inte avstängda på riktigt. De står i standby-läge och smygdrar energi. Använd en grenkontakt och tryck av allt med strömbrytarknappen.

En gammal goding – dra ur alla laddare

Även om du inte laddar så drar den ändå lite ström. Dra ut den, om inte annat så minskar du brandrisken.

Släck lampan, mörkt är mysigt

Släck lyset i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi när man tänder lampor än när dom används. Fel fel fel. Ännu bättre blir det om du byter till LED- eller lågenergilampor.

Tänk på tempen när du tvättar

Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Publicerades den 5 mars, 2019.

Gå till nyhetsarkiv