Nu är det återigen bekräftat – det är lönsamt att bo och verka i Gävle

Även i år har vi de näst lägsta elnätsavgifterna i jämförelse med andra elnätsbolag i Gävleborg.

Hur kan det vara så?

Jo, Gävle kommun har en bra blandning av tätort och landsbygd, vilket gör att vårt elnät inte är lika kostsamt som andra elnät där det är glesare bebyggelse. Men det finns självklart fler anledningen till våra låga elnätsavgifter.

– Vi har ett mycket välskött elnät som vi har underhållit och förstärkt under många år, säger Thomas Tillman, affärsområdeschefchef Elnät.
– Vi har också bra underhållsrutiner och jobbar effektivt vid driftavbrott, fortsätter han.

Detta fick vi bevis för vid stormen Alfrida som härjade kring nyår. Tack vare att vi kontinuerligt röjer kring våra luftledningar drabbades våra kunder endast av några korta avbrott.

Varför höjer elnätsbolagen priserna varje år?
Anledningarna kan variera hos olika elnätsbolag.

  • Vi på Gävle Energi står inför stora investeringar på elnätet. Dels ska vi bygga en ny mottagningsstation och dessutom modernisera en stor fördelningsstation. I takt med att Gävle växer behöver nätet förstärkas för att ha mer kapacitet till exempelvis laddstationer för elbilar och annan utveckling som är bra för staden, säger Thomas.

Fakta
Den 1 januari 2019 höjdes våra elnätsavgifter med 3,5 procent från förra året.

Vilket elnät du har beror på var du bor. Du kan alltså inte välja elnät själv. Elnätsbolagen kontrolleras av Energimarknadsinspektionen och de bestämmer också vilka priser elnätsbolagen får sätta

Publicerades den 24 januari, 2019.

Gå till nyhetsarkiv