Vad ska jag tänka på kring min fjärrvärme i vinter?

Alla vet att vi tillsammans måste tänka till kring vår elanvändning. Men hur ska man tänka om man värmer sitt hus med fjärrvärme?

Du har nog inte missat att det sker mycket på elmarknaden just nu och att priserna varierar från dag till dag. Det talas också om att man ska spara el och tillsammans sänka effekttopparna. Det stämmer och det är viktigt att tänka till kring sin elförbrukning. Men hur är det med fjärrvärmen?

Behöver jag sänka värmen i mitt hus i vinter?

För dig som har fjärrvärme till din villa så är det enkla svaret nej. Du behöver inte sänka värmen för att avlasta elnätet då det inte hänger ihop. Du har gjort ett smart val och använder rätt energi till rätt sak och du påverkar inte effekttopparna genom att sänka värmen i ditt hem.

En grads sänkning i en normalvilla, med fjärrvärme, innebär att du minskar din kostnad med cirka 35 kr per månad. Sänker du din värme gör det alltså inte jättestor skillnad i plånboken. Kolla gärna in våra energispartips om det kanske finns andra åtgärder som gör större skillnad.

Hur ska jag då tänka om jag vill påverka min egen plånbok?

Fjärrvärmepriset för villor består av två delar – en fast avgift och en rörlig energiavgift. Såklart kan du därför använda färre kWh för uppvärmning och på så vis få en lägre räkning. Priset sätts ett helt år framåt och är just nu 49,5 öre/kWh. Den 1 januari höjs priset med knappt ett öre till 50,4 öre/kWh.

Här ser du exempel på vad det kostar baserat på fyra olika nivåer av användning. Årskostnaden 2023 består av en fast avgift på 6 024 kr/år och den rörliga avgiften 50,4 öre/kWh. Avgifterna är inklusive moms.

Hur fungerar fjärrvärme?

Fjärrvärme innebär att du värmer upp ditt hem och ditt vatten med bland annat restvärme från industrin, restprodukter ifrån skogsindustrin och trä från återvinningen.

Fjärrvärmevattnet värms bland annat upp på kraftvärmeverket Johannes och strömmas sen i ledningar under marken hela vägen hem till dig. Streamad värme helt enkelt.

Här finns en film som visar hur det fungerar.

Fjärrvärme ger lokal el

Ett kraftvärmeverk innebär inte bara att vi producerar värme, utan faktiskt också kraft – eller el. Förenklat så kan man säga att ju mer fjärrvärme som används, desto mer lokal el kan vi producera, då ångan från värmeprocessen driver en turbin som i sin tur genererar just el.

Så skulle alla med fjärrvärme dra ner sin förbrukning rejält så kan vi inte producera lika mycket el. Utbudet på el minskar och påverkar alltså elpriset negativt.

Få koll på din energi

På Mina Sidor eller i vår app kan du se din historiska fjärrvärmeanvändning och kostnad månad för månad. Under ”Mina avtal” i appen kan du också få en uppskattad årsförbrukning.


Här kan du läsa mer om och ladda ner appen. 

Frågor eller funderingar?

På grund av elprisläget, och för frågor kring det, har vi just nu extraöppet på måndagskvällar mellan 17.00 – 20.00.

Du är självklart välkommen att höra av dig oavsett om det gäller el, fjärrvärme eller andra energifrågor. På extraöppet når du oss på direktnummer 026-17 86 00 eller via chatten på vår webb. Du kan också ringa, skriva, chatta eller komma förbi på våra ordinarie öppettider.

Publicerades den 21 oktober, 2022.

Gå till nyhetsarkiv