Den stora ålvandringen

Följ med på en resa från Forsbacka till Florida.

Vad kommer att ske?

Under sommaren och hösten kommer Gävle Energi i samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg att jobba med en pilotstudie för att fånga in, transportera och hjälpa ålar på deras stora lekvandring hela vägen från Forsbacka till strax utanför Florida och Sargassohavet.

Ålarna kommer att fångas in med hjälp av fällor och ryssjor, för att sedan med hjälp av en ålkista vid namn ”Ål-in” försiktigt transporteras till Strömdalens kraftverk. Där börjar de sin cirka 8 till 10 månaders långa vandring till Sargassohavet.

Projektet är bara det första steget i det vi tror, och hoppas, kommer att hjälpa ålvandringen under en lång tid framöver. Det är en del av vårt arbete för en hållbar utveckling och ett av våra 100 framsteg, där vi varje dag arbetar för en ljus framtid och allt det som gör att vårt lilla hörn av planeten inte bara är en bra plats idag – utan också imorgon och många generationer framåt.

Under sommaren och hösten kommer vi löpande att uppdatera om projektets olika framsteg. Håll utkik i våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad om projektet och om ålens otroliga vandring.

Forsbacka vattenverk

Fakta om ålen och ålvandringen

Från augusti till och med november gör blankålen sin lekvandring mot Sargassohavet utanför Florida. En simtur på 700 mil – fågelvägen.

Lekvandringen tar cirka 8–10 månader. Efter leken faller ålen död ned till botten, den vuxna ålen återvänder aldrig tillbaka till Europa. Återvänder i miljarder gör däremot de 2–3 cm långa och helt genomskinliga så kallade glasålarna. Efter 3 år i golfströmmen når de Europa och 4–5 % av det totala antalet når tillbaka till Östersjön.

Väl i Östersjön letar ålen upp ett lämpligt revir. Det kan vara längs kusten, skärgården, eller upp i en å eller älv. Där bor den sedan i 15 år och växer till sig. Under denna tid blir ålen brun på ryggen och gul på buken, vilket ger den namnet gulål.

Efter 10–15 år i Östersjön börjar det hända saker med ålen. Den blir mörk på ryggen och vit på buken. Den är nu redo för sin resa mot Sargassohavet och på början av nästa generation. Denna process repeterar sig om och om igen.

Publicerades den 6 juli, 2022.

Gå till nyhetsarkiv