100-årig handelsträdgård med hållbart fokus

Vad har fjärrvärme egentligen med en handelsträdgård och odling att göra? En hel del faktiskt. Vi träffade Sörby Handelsträdgård för en pratstund om hållbara val, tulpaner och att vara en plantskola för både växter och ungdomar.

Det är en solig, men snöfri, januaridag när vi träffar delägare Per-Olof Olsson och VD Staffan Thegel. På handelsträdgården med anor från 1896 finns det idag imponerande 13 000 m2 växthus där företaget driver upp tulpaner, hyacinter, narcisser, cyklamen och sommarblommor. Tulpanerna står dock för den största delen och företaget säljer häpnadsväckande 20 miljoner tulpaner om året vilket är ungefär 12% av den svenska marknaden.

– När vi har som allra mest att göra, runt tulpanens dag i januari, packar vi upp mot 300 000 tulpaner om dagen, berättar Staffan.

Tulpanskörd år 1960. Bild från Sörby Handelsträdgård.

Populärt extraarbete

För att sköta, skörda och packa så många tulpaner krävs en hel del anställda. Företaget har runt 200 personer på lönelistan där många är säsongs- och extraanställda. Flera generationer Gävlebor känner någon som har arbetat på Sörby och det är ett populärt extraarbete för skolungdomar.

– Det blir en introduktion till arbetsmarknaden för många och en chans att tjäna egna pengar, säger Per-Olof. Han har drivit företaget sedan början av 1980-talet men rörde sig i växthusen långt innan dess. Per-Olofs farfar tog med sig familjen och flyttade till Gävle 1927 och sedan dess har företaget vart i familjens ägo.

– Jag minns att min lågstadiefröken en gång ringde hem till mina föräldrar, berättar Per Olof skrattandes. Hon hade tröttnat på att jag alltid hade leriga skor och drog in smuts i klassrummet. Såklart hade jag vart i växthusen innan skolan.

Skörd i Valbohusen, år 1965. Bild från Sörby Handelsträdgård.

Fjärrvärme ett hållbart alternativ

Att Per Olof kan det här med odling är inget man kan ta miste på. Tillsammans med Staffan och resten av ledningsgruppen arbetar de för en hållbar utveckling av företaget.

– Hållbarhet i hela kedjan är otroligt viktigt och vi anstränger oss för att göra rätt, förklarar Staffan. Vi är en riskutsatt bransch där vår produkt kräver noga övervakning och rätt förutsättningar.

– Är det för varmt blommar tulpanerna ut och är det för svalt växer de inte i den takt som vi planerat. Det gäller att få tulpanerna att växa någorlunda jämt och det riskerar att bli ett stort svinn om det blir fel temperatur, fortsätter han.

Det är där fjärrvärmen kommer in. Tillsammans med sol och belysning så använder företaget fjärrvärme för att värma upp sina 13 000 m2 växthus. 2006 drogs fjärrvärmen in och innan dess eldade företaget med fossila bränslen som kol och olja. Förutom att det ger en stor miljöpåverkan så var driftsäkerheten sämre än idag.

– Det var mycket övervakning och skötsel med exempelvis en kolpanna. Det blev en stor förändring när vi skaffade fjärrvärme. Det fungerar ju alltid och det är lättare att orka vara aktiv på dagarna om man inte vart uppe hela nätterna och lagat pannor, säger Per-Olof med ett leende.

Från 2011 var oljeanvändningen helt utfasad och andelen olja 0%. Fjärrvärmen från Gävle Energi produceras av 100% förnybar energi och innebär att handelsträdgården har minskat sina utsläpp av CO2 med 1 512 ton per år. Det motsvarar ungefär 756 tur och returresor med flyg mellan Stockholm och Australien. Per år.

Världens mest tulpanälskande land

I snitt köper vi svenskar 25 tulpaner per år och person vilket är flest tulpaner per capita. Som världens mest tulpantokiga land har Per-Olof ett avslutande tips till oss. – Handla närodlade, svenska tulpaner. De har överlägsna miljöegenskaper i jämförelse med exempelvis holländska. Orsaken är lägre transportkostnader, draghjälp från klimatet när det gäller produktion av kyla samt framförallt att all produktion i Holland fortfarande sker med fossila bränslen. Eftersom vi är ett lokalt bolag så går det fort från jorden till vasen hemma hos dig och tulpanerna håller längre om du sköter dem rätt, avslutar Per Olof.

Publicerades den 10 februari, 2020.

Gå till nyhetsarkiv