fbpx

Varning!

I perioder förekommer olika typer av oseriös försäljning av framför allt elavtal. Det händer också att vårt namn används i falska webbenkäter i syfte att lura till sig kundens konto- och kontaktuppgifter. Kom ihåg tumregeln att om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det sällan sant.


Oseriös telefonförsäljning

Det finns ett fåtal aktörer inom elbranschen som använder sig av tveksamma försäljningsmetoder som i sin tur ger hela elbranschen ett dåligt rykte.

Exempelvis kan det röra sig om påträngande telefonförsäljning eller fullmakter man inte vet att man gett sitt medgivande till. Det händer också att oseriösa säljare påstår att de ringer från oss eller har ett samarbete med oss på Gävle Energi.

När vi ringer våra kunder i försäljningssyfte är telefonnummerformatet alltid 026 – 17 XX XX. Om du är osäker är du förstås alltid välkommen att kontakta vår kundservice för råd så hjälper vi dig. 

Var observant om någon oanmäld knackar på och vill sälja el

Försäljning av el genom dörrknackning kan ofta upplevas oseriös och vilseledande. Vi känner ett ansvar över att skydda dig som konsument mot ojusta försäljningsmetoder. Ibland får vi information om att vårt varumärke används för att stärka andras försäljningsargument och då vill vi gärna undersöka detta. Hör gärna av dig till oss om du blir misstänksam eller om du råkat skriva under ett avtal som du ångrar. Vår kundservice kan informera dig om dina rättigheter och hjälpa till vid behov, oberoende vem du har som elhandelsföretag.

Falska webbenkäter

Det kan även cirkulera virus som skapar falska webbenkäter där vi ser ut att vara avsändaren. Till exempel kan kunden erbjudas en vara till mycket lågt pris i utbyte mot att svara på några enkla frågor. Observera att vi har ingenting med dessa enkäter att göra. Därför uppmanar vi alla att inte fylla i den här typen av enkäter.

Enkäterna är ett bedrägeriförsök i syfte att få deltagare att lämna ut information, som till exempel kontonummer.

För att vara på den säkra sidan bör man spärra sina kontokort om man har lämnat ut kontokortsuppgifter.

Hur blir jag av med viruset om dessa enkäter börjar visas?

Vi rekommenderar att du rensar din webbhistorik (cache) för din webbläsare.

Skanna sedan din dator med ett anti-malware program för att bli av med viruset. Ett gratis alternativ hittar du här.

Vad gör jag om jag svarat på enkäten och får fakturor?
Information om hur du kan bestrida falsk avtalsskrivning kan du läsa om här.

Exempel på hur det oseriösa erbjudandet kan se ut
Så här kan en falsk webbenkät respektive spam i mobilen se ut.

Tips på länkar

Gör en anmälan om oseriös försäljning till Konsumentverket här.

Här är några artiklar som tar upp ämnet oseriös försäljning. De kan ge dig tips om hur du ska agera om oseriösa försäljare kontaktar dig.