Klimatsmart

Producera din egen klimatsmarta solel.

Hög produktion

Producerar el även om det är molnigt.

Prisvärt

Solceller höjer värdet på din fastighet.

Enkelt

Solcellsanläggningen är nästintill underhållsfri.

Kan jag få solceller till mitt hus?

Funderar du på att installera solceller på ditt hus? I solkartan nedan kan du enkelt söka fram ditt hus för att rita och mäta ditt tak.

Vi kontaktar dig i turordning för en kostnadsberäkning. Därefter har du möjlighet att få en offert efter ditt hus förutsättningar.

Tillfällig paus av intresseanmälningar för solceller
För att kunna hålla god kvalitet och rimliga leveranstider, pausar vi alla nya intresseanmälningar tills vidare. Vi behandlar de redan inkomna intresseanmälningarna, men kan tyvärr inte ta emot fler nya.

Tänk på att det här inte är en skarp offert utan endast en prisindikation.

Så här gör du

  1. Fyll i din adress
  2. Rita ut takets yta
  3. Välj takets riktning
  4. Välj takets lutning
Gävle Energi hanterar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen. Läs mer på gavleenergi.se/gdpr

Vad kostar en nyckelfärdig anläggning?

Anläggningen offereras med individuell prisbild. Priset baseras på vilken storlek du önskar på anläggningen och vilka förutsättningar som finns med hänsyn till skick på tak, inkopplingsmöjligheter, ställningsbehov och så vidare.

Hur fungerar solceller?

Solceller omvandlar solenergi till el. De sitter ihop i större solpaneler och är oftast placerade på husets tak eller fasad. När solen skiner och strålarna träffar solcellerna uppstår en elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen. Genom att koppla en ledning mellan fram- och baksida på cellen bildas likström. För att kunna utnyttja elen som produceras i fastigheten har man en växelriktare som omvandlar likström till växelström.

Du kan sälja ditt överskott av el

När solcellerna producerar mer el än vad som används just där och då i huset matas överskottet ut på elnätet. Med ett avtal med ett elhandelsföretag kan du få betalt för överskottet. Utan avtal matas elen ut på elnätet ändå men du får inte betalt.

Illustrativ beskrivning

När produceras mest energi?

Solceller producerar mest energi under sommarhalvåret. Mellan mars och oktober är produktionen som högst. Solceller omvandlar cirka 10-15 % av den inkommande solenergin till el.

Bra att veta inför installation av solceller

Läs mer

Guide till våra appar

Genom vår egen app och SolarEdges app får du enkelt ut det mesta av din anläggning. Här hittar du enkla beskrivningar om hur du tar dig fram på bästa sätt.

Produktbeskrivning

Solpanelerna kommer alltid att vara från en av de största tillverkarna av solceller. Vi erbjuder alltid högeffektiva monokristallina solpaneler.

Optimerat system
Vi erbjuder optimerade system där vi monterar in optimerare tillsammans med solcellspanelerna.

Ett optimerat system har flera fördelar

  • Panelerna blir parallellkopplade istället för seriekopplade. Det innebär att om en panel skuggas, så producerar de andra panelerna i slingan som vanligt.
  • Bättre monitorering. Med ett optimerat system kan du följa produktionen ner på panelnivå. Skulle en panel lägga av syns det och det är lätt att byta ut den utan mer avancerad felsökning. Du som kund har möjlighet att följa din produktion via en app eller datorn, där får du också larm om anläggningen inte producerar som den ska.De här avdragen får du göra

Vad innebär avdraget för grön teknik för dig och hur fungerar det? Vi reder ut begreppen.

Avdraget för grön teknik gäller från årsskiftet 2020-21. Beslutet innebär att stödsystemet görs om dels kring hur stora bidrag du kan få som privatperson och dels hur stöden delas ut.

Avdraget gäller för privatpersoner

Det gröna avdraget gäller för privatpersoner. Företag och bostadsrättsföreningar kan inte göra det här avdraget.

Du behöver inte ansöka om avdraget. Det betalas ut direkt till kunderna genom ett avdrag på priset, precis som RUT och ROT.

Du får göra avdrag för arbete och material med

  • 14,55 % för installation av solceller.

I praktiken innebär det att

Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år. Är man två personer som äger en fastighet gemensamt kan man alltså dra av totalt max 100 000 kronor per år.

Som exempel innebär en solcellsinstallation på 150 000 kr ett avdrag på som mest 21 825 kr.