1 – Ladda ner och registrera dig

All information om hur du laddar ner appen hittar du här.

1a. Redan kund

Är du redan kund? Du loggar enkelt in med BankID.

1b. Nyfiken på appen?

Du kan spana in vår app genom att logga in som Gästanvändare. Då kan du bland annat se laddstationer och ladda elbilen. Du kan också se aktuell driftinformation och skicka in en felanmälan. Genom pratbubblan kan du se vanliga frågor och svar samt chatta direkt med oss. Du kan även klicka runt bland olika funktioner i appen för att få ett smakprov på hur den fungerar för befintliga kunder.

1c. Bli kund

Kan du inte få nog? Genom knappen ”Bli kund” på inloggningssidan kan du se vilka tjänster vi kan erbjuda på din adress

1d. Mitt hem

När du har laddat ner vår app behöver du svara på några frågor om dig och ditt hushåll. Vi ställer frågorna för att vi ska kunna göra rätt typ av prognoser för dig och ditt hushåll. Datan är självklart anonymiserad och behövs för att våra algoritmer ska fungera så bra som möjligt.


2 – Hem

Här får du en överblick över ditt hushålls kostnad och miljöpåverkan, genvägar till olika funktioner och nyhetsflöde vad som är aktuellt just nu

2a – Har du flera adresser?

Om du är kund på flera adresser, exempelvis både en villa och ett fritidsboende, kan du byta adress i dropdown-menyn högst upp på sidan.

2b – Chatta med oss eller se vanliga frågor och svar

Genom pratbubblan kan du se vanliga frågor och svar samt chatta direkt med vår kundservice. Pratbubblan följer med dig på alla sidor i appen, så att du snabbt ska få svar om några frågor dyker upp.

2c – Dagens info

På startsidan (Hem) får du en överblick över dagens information. Här ser du aktuell status och information om ditt hem, lokaliserat väder, temperatur, effekt, dagens kostnad och koldioxidutsläpp tillsammans med status för anslutna saker som elbilar, solpaneler, värmesystem och smarta pluggar.

2d – Genvägar

Under Genvägar kan du snabbt nå olika funktioner i appen, så som dagens energianvändning, energispartips, detaljerad historik samt E-tjänster där du exempelvis kan förnya avtal och se elpriser. Tips! Via appinställningar i Min profil kan du välja vilka genvägar som du vill se på din startsida.

2e – Nyheter

Längst ned på Hem har vi samlat vårt nyhetsflöde där du enkelt kan se aktuella nyheter och allmän information från Gävle Energi.

2f – List längst ner

I listen längst ner på skärmen finns knappar för att komma till olika funktioner i appen – Hem, Prognos, Tjänster, Styrning och Min profil. Listen följer med dig på alla sidor i appen för att du enkelt ska kunna hoppa mellan olika funktioner.


3 – Prognos

Under prognos i appen ser du vad som händer med elpriset och miljö framåt i tiden.

3a – Prognoser

Här ser du kommande dygns uppskattade elkostnad, miljöpåverkan och dagens produktion av vindkraft tillsammans med dagens spot-priser på elbörsen. Den här funktionen i appen kan hjälpa dig att planera din användning utifrån de timmar som har lägst elpris, miljöpåverkan och högst vindproduktion.

Förutsatt att du som kund har ett rörligt pris timme för timme kan du dra nytta av svängningarna i elpriser under dygnet genom att passa på att exempelvis tvätta/diska eller ladda elbilen på de timmar elpriset är lägst. Oavsett om du har ett miljömärkt elavtal eller inte med din elhandlare finns det en viss miljöpåverkan i det svenska elsystemet. Kanske kan du styra din användning till en annan tid på dygnet för att hjälpas åt att minska mängden Co2 i det svenska elsystemet?


4 – Tjänster

På Tjänster får du koll på din historiska data.

4a – Uppskattad energianvändning, kostnad och miljöpåverkan

Här visar vi även din uppskattade energianvändning, kostnad och miljöpåverkan baserat på olika tjänster du har hos oss så som elnät, elhandel eller fjärrvärme för nuvarande månad. Genom att välja tidigare månader kan du se din historiska energianvändning och jämföra med föregående månader eller år för att se om du använt mer eller mindre.

4b – Jämför med grannarna

Du kan jämföra din energianvändning, kostnad och miljöpåverkan med dina grannar eller liknande hushåll i ditt närområde.

4c – Vad drar mest?

Här kan du se vad som drar mest energi i ditt hem, baserat på dels de val du gjort under inställningarna för ditt hem i appen, från våra energiexperter och data från Energimyndigheten. Allt för att ge dig en bättre bild av vad som drar mest energi i ditt hem.

4d – Detaljerad historik

Du kan gå in under detaljerad historik för att se historisk kostnad, användning och miljöpåverkan ända ner på timnivå. Här kan du även jämföra dessa mot pris, temperatur, molnighet och annat.


5 – Styrning

Styr och kontrollera ditt smarta och uppkopplade hem genom den här funktionen i appen.

5a – Koppla upp ditt smarta hem

Det finns ett antal tjänster integrerade i appen och fler är på väg in. Idag kan du bland annat ladda din elbil på ett smart sätt med CTEK, styra din värme med Ngenic eller NIBE uplink, samt styra din energianvändning med Telldus.


6 – Min profil

Dina uppgifter, fakturor och inställningar.

6a – Se fakturor, avtal och priser.

Under Min profil kan du se dina aktuella och historiska fakturor samt se dina nuvarande avtal och priser. Du kan även fylla i och göra ändringar för ditt hem, om det exempelvis tillkommit personer till hushållet, du har bytt uppvärmningsform eller köpt en ny bil.

6b – Kontouppgifter

Under dina kontouppgifter ser du vad vi har för kontaktuppgifter till dig, vilka adresser du har, samt vilka personer som du har familjedelat i appen.

6c – Välj dina notiser och genvägar

Under appinställningar kan du slå av och på notifikationer, ställa in vilka genvägar du vill ska vara synlig på startsidan (hem) och ändra språk i appen.

6d – Om oss

Under Information hittar du våra kontaktuppgifter samt kan lära dig mer om Gävle Energi och vilka vi är.