Ladda ditt elfordon

Ladda snabbt och säkert hemma

Nu kan du ladda din elbil hemma med vår smarta laddbox. Laddboxen är anpassad för både elbilar och hybrider, laddar snabbare än med ett vanligt eluttag, kommunicerar över wifi och går att styra via en app. Superenkelt.


Med en laddbox laddar du både tryggare och snabbare än ur ett vanligt eluttag. Om en energimätare också är installerad avbryts eller sänks laddeffekten de perioder då det övriga hushållet behöver mer ström. Laststyrning kan också skötas manuellt via wifi som finns i boxen.

Fördelar med Ladda Hemma

 • Enkelt  Vi sköter installationen.
 • Smart  Ladda bilen när du inte använder den. 
 • Snabbt  Laddar snabbare än i ett vanligt eluttag.
 • Säkert  Ladda säkert hemma med en korrekt installation av laddboxen. Som tillval finns automatisk laststyrning.

Så här går det till

Börja med att beställa Ladda Hemma via formuläret nedan så kontaktar vi dig för tidsbokning av installationen.

Installationen genomförs inom en månad från att beställningen är lagd. En förutsättning för att du ska kunna få laddbox med installation är att du bor i Gävle kommun.

Vad kostar Ladda Hemma?

 • Laddbox Garo 22 kW wifi, utan laststyrning

Inklusive standardinstallation – 15 800 kr inklusive moms.

 • Laddbox Garo 22 kW wifi, med laststyrning

Inklusive standardinstallation – 17 800 kr inklusive moms.

Laddboxen är en Garo Wallbox 22 kW. Boxen kan ställas in på olika strömmängder beroende på vad du vill ha, beroende på vilka förutsättningar som finns i den tänkta fastigheten och vad det är för typ av bil som ska laddas.

Skapa en trygg laddning med säker installation på ett enkelt sätt med vårt Ladda Hemma-Paket.

I vårt ladda hemma-koncept ingår en standardinstallation. 

Standardinstallationen innehåller

 • Montage och anslutning till ladduttag.
 • Ny huvudledning till ladduttag, inkluderar 5 meter kabel.
 • Anslutning till elcentralen.
 • Kontroll/provning/märkning/protokoll.
 • Jordfelsbrytare Typ A.

För att installera en energimätare behövs ledig plats i elcentralen. Det blir även en extra kabeldragning för att boxen och mätaren ska kunna kommunicera med varandra. Extra kostnader tillkommer för denna installation. Ange i beställningen om laststyrning är av intresse.

Smarta wifi-funktioner

Laddboxen är försedd med wifi och har många smarta funktioner. Du kan enkelt schemalägga din laddning till de dagar och tider då laddboxen ska vara tillgänglig. Du kan även begränsa laddströmmen manuellt och se hur mycket du laddat under vilka dagar.

Frågor och svar
Hur fort laddas elbilen?

Boxen är förberedd för både 1-fas laddning och 3-fasladdning. En bil med 1-fas-laddning laddas med kabeln som kom med bilen från försäljare, kabeln är anpassad för den typen av laddning oavsett om boxen är 1-fas, 2-fas eller 3-fas. Det går inte att ladda en bil som har 1-fas-laddning med 3-fas-kablage.

För att ladda snabbare kan säkringen till fastigheten behöva höjas, men det är inte säkert att bilen alltid klarar av det. Kolla därför först upp vilken effekt bilen klarar av att ta emot. Allt detta kan vi hjälpa dig med.

Hur fungerar laddboxen?

Vi vill göra laddning av elbil så enkelt och säker som möjligt. Se laddboxen som ett smart eluttag som kan prata med din elbil och elbilens batteri. Den ser till att ladda ditt fordon på ett säkert sätt och när bilen inte laddas eller är fulladdad är kabeln inte strömförande.

Vilka är fördelarna med laddbox jämfört med laddning ur ett vanligt uttag?

Vanliga uttag är inte alltid skapta för kontinuerlig laddning med högre strömstyrkor.
En laddbox är konstruerad för elbilsladdning och dessutom behöver du bara en kabel. Samma kabel som du använder när du laddar hemma kommer du att kunna använda på exempelvis parkeringshus där det inte sitter fasta kablar.

Vad kostar det att köra på el?

Det beror på hur många kWh/mil din bil behöver, men cirka 2 kr/mil med dagens elpris.

Kan jag använda boxen till annat än fordonsladdning?

Nej, du kan inte ladda andra saker via boxen.

Har boxen en speciell sladd?

Vi erbjuder en box med standarduttaget Typ 2, så att även bilar med Typ 1 tillsammans med adapterkabel ska kunna nyttja laddboxen. Därmed inte en fast sladd eftersom att det finns fler typer av kontakter på marknaden.

Kan min bil laddas med den här laddboxen?

Boxen är förberedd för både 1-fas laddning och 3-fasladdning. En bil med 1-fas-laddning laddas med kabeln som kom med bilen från försäljare, kabeln är anpassad för den typen av laddning oavsett om boxen är 1-fas, 2-fas eller 3-fas. Det går inte att ladda en bil som har 1-fas-laddning med 3-fas-kablage. Använd den kabeln som kom med bilen för att ladda! Den är dimensionerad för bilens förutsättningar.

Hur skiljer sig laddboxen mot de snabbladdare som finns på allmänna platser?

Riktiga snabb- och semisnabbladdare finns på platser där du är beroende av en snabb laddning. Där sker laddningen med likström som laddar bilens batteri direkt. Laddboxen genererar växelström som omvandlas av bilens inbyggda växelriktare som i sin tur laddar bilens batteri.

Kan jag ladda alla elbilar, även Tesla?

Tesla har en egen variant, men laddningen fungerar fint med övergångsadapter. Vilka kablar just du behöver hjälper din bilåterförsäljare dig med.  Det viktiga är att det ska fungera med en laddare med Typ 2-uttag.

Kan jag skaffa laddbox när jag bor i lägenhet?

Bor du i lägenhet går beslutet via din hyresvärd, men vi kommer erbjuda laddboxar för bostadsrättsföreningar och företag med där måste behoven tittas på från fall till fall. Bor du däremot i radhus och har en egen elmätare på parkeringsplatsen kan du köpa ”Ladda hemma-paketet”.

Erbjuder ni enbart produkten till Gävlebor?

Initialt lanseras produkten enbart i Gävle kommun.

Hur långt kan jag köra på en laddning?

Det beror helt på hur länge du laddar, din bil och dess kapacitet. Elbilar har generellt en räckvidd mellan 100-500 km medan så kallade Plugin-hybrider har en räckvidd på mellan 25-50 km – beroende på temperatur och väderlek.

Finns det någon risk med att ladda elbilen?

I ett vanligt vägguttag – ja. Huset kan i värsta fall ta eld på grund av överhettade vägguttag.
Med vårt erbjudande där auktoriserade elektriker utför installationsarbetet och med vår trygga laddbox är risken minimal för att några större fel ska kunna uppstå. Gävle Energi använder själva denna typ av laddbox till sina elfordon och har gjort i många år utan några incidenter överhuvudtaget.

Visar boxen laddningsstatus?

Boxen visar när den är tillgänglig för laddning och om laddning pågår. Den indikerar också om något är fel.

Hur fungerar laststyrning?

Du kan välja laststyrning till din laddbox. En energimätare installeras i elcentralen och kopplas samman med laddboxen för att aktivera automatisk laststyrning. Med automatisk laststyrning styrs laddningen ned när det övriga hushållet behöver mer el. Laddningen bromsas för att förhindra att säkringarna löser ut på grund av för hög last.

För att installera en energimätare behövs ledig plats i elcentralen. Det blir även en extra kabeldragning för att boxen och mätaren ska kunna kommunicera med varandra. Extra kostnader tillkommer för denna installation. Ange i beställningen om laststyrning är av intresse.

Madelene Höglund
Energiingenjör

026-17 85 19
madelene.hoglund@gavleenergi.se