Företagstjänster Mina sidor

William – nominerad till Årets Gävlebo

En av våra lokaltidningar utser varje år Årets Gävlebo. Den första kandidaten som presenterades var ett välbekant ansikte för oss på Gävle Energi – William Österberg Berglund.

- Jag satt och jobbade när de ringde från Arbetarbladet och berättade om nomineringen. Jag visste ingenting, säger William som fortfarande låter lite chockad.
Han vet inte vem som nominerat honom men han har sina aningar.
Motiveringen till nomineringen är att William med sin envisa träning inspirerar andra och att han alltid visar en stor ödmjukhet.
- Jag tränar för min egen skull men nomineringen har gjort att jag orkar fortsätta.
Ödmjukheten ler han lite åt men William är en sådan person som alla hejar och pratar med eftersom han alltid bryr sig om andra.
- Jag har fått så mycket hjälp genom livet så jag vill föra det vidare. Men man blir nog ödmjuk när man är i en sån här situation, säger han och daskar till armstödet på rullstolen.

 

Tränar hård för att underlätta vardagen
William är född med en cp-skada som gör att han inte kan gå. På jobbet här hos oss använder han en lätt rullstol men hemma blir det ofta rollator på hjul. Han har genomgått tre stora höftoperationer som gör att han bättre kan placera fötterna. Men han kommer aldrig att kunna gå säger läkarna. William lyssnar inte riktigt på det. Han tänker fortsätta kämpa med träningen för att få bättre kontroll på kroppen.
- Det är inte meningen att jag ska kunna gå utan hjälpmedel men jag vill utmana och se hur långt det bär. Jag ger 110 procent. Skadar jag mig så kan jag leva med det.
Han tränar hos Anders Bergström på Fyshuset fyra dagar i veckan och lyfter 80 kilo i bänkpress. Det är 20 kilo mer än hans egen vikt! Egentligen en fysisk omöjlighet med tanke på hans bäcken men sådana petitesser bryr sig William inte om.
- Det är viktigt att må bra. Jag ser resultaten och blir starkare och det gör att jag strävar efter nästa steg. Jag började träna på gymnasiet i samband med en skoluppgift där vi skulle mäta styrka och motorik under tre-fyra veckor. Det är två år sedan nu. Efter den uppgiften hörde jag av mig till Anders och bad om hjälp.
Och hjälp fick han.
- Resultaten jag har skapat har jag inte kunnat drömma om. Kanske ställer jag upp i någon liten tävling i bänkpress framöver. Du vet, bara att stå upp och borsta tänderna ….. Det handlar om att underlätta vardagen. Jag vill inspirera andra att börja träna.


Aldrig särbehandlad
- Jag har aldrig blivit annorlunda behandlad. Det är en grym fördel att morsan och farsan inte daltat med mig utan låtit mig testa det jag vill.
På vintrarna är det till exempel snöskoter som gäller och helst i full fart.
Just det faktum att han aldrig särbehandlats tror han är grunden till att han fått en bra självkänsla. Han klarar nästan allt. Det visade sig inte minst när han kom till Gävle Energi via Tekniksprånget för ett år sedan. På bara några månader var han en i gänget.
William vet inte vad han vill jobba med i framtiden.
- Jag har olika idéer. Kanske vill jag utnyttja mitt funktionshinder och utbilda mig inom utbildning och hälsa. Få handikappade vet hur man ska träna. Eller så ska jag utbilda mig så jag kan vara kvar på Gävle Energi. Men kanske blir det något åt bygghållet så jag kan konstruera byggnader anpassade för handikappade. Jag har inte bråttom. Beslutet får mogna fram.
Ett beslut som redan är fattat är vart han ska skänka vinstpengarna på 5 000 kronor om han tilldelas titeln Årets Gävlebo.
- Kollegorna retar mig för min mustasch så det får bli till Mustaschkampen och forskningen kring prostatacancer.
Den tionde december avgörs tävlingen Årets Gävlebo.

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare