Fjärrvärmecentralen

Fjärrvärmecentralen för en villa är ungefär lika stor som ett normalt överskåp i ett kök och kan hängas på väggen. I fjärrvärmecentralen finns två värmeväxlare där den ena värmer dina element och den andra vattnet. Båda värms upp med hetvattnet från fjärrvärmenätet som är ett helt avskilt system. Fjärrvärmecentralen luktar inte, låter inte och behöver i stort sett ingen tillsyn. Gävle Energi äger och driftar fjärrvärmecentralen i ditt hus.

Innan du felanmäler – det här kan du testa själv

Visste du att det finns några enkla saker du kan testa om du upplever att din värme inte riktigt fungerar som den ska? Kolla in filmen här nedan.

Kom ihåg att det finns en viss tröghet i värmesystem. Gör du förändringar, eller om temperaturen ute skiftar snabbt, kan det dröja en stund innan du märker en skillnad i ditt hus.

De olika delarna som nämns i texten kan se annorlunda ut än på bilderna, beroende på årsmodell och tillverkare.

Skulle tipsen ovan inte hjälpa och du fortfarande har problem så är du välkommen att höra av dig. Gör enkelt en felanmälan via Mina Sidor eller i vår app. Är det akut kan du ringa vår driftcentral dygnet runt, året runt på telefon 026 -17 85 60.

Varför varierar kostnaden för min fjärrvärme?

Kostnaden för fjärrvärme varierar mycket under året. Kalla vintermånader krävs det betydligt mer värme för att hålla huset varmt. På sommaren däremot används fjärrvärmen nästan enbart till varmvatten i duschar och kranar. Den fasta avgiften är densamma varje månad.

Här kan du se förbrukningsprofiler för olika typer av fastigheter.

Hjälp dygnet runt, året runt

Har du testat att åtgärda felet själv men fortfarande har problem med din värme är du välkommen att höra av dig. Gör enkelt en felanmälan via Mina Sidor eller i vår app. Är det akut kan du ringa vår driftcentral dygnet runt, året runt på telefon 026 -17 85 60.

Om du skulle få problem med din fjärrvärmecentral så åtgärdar vi det utan extra kostnad då vi står för drift och underhåll av din fjärrvärmecentral. Vid akuta problem kommer vi även ut på kvällar och helger.

dokumentsidan hittar du användarmanualer för de vanligaste centralerna och för smarta-hem lösningar.

Kontrollera läckage

Om det är blött i eller under centralen kan det tyda på ett läckage, det är dock naturligt att det droppar från spillröret ibland. Om vattnet är grönt (om det är otydligt kan du testa att torka upp vattnet på en bit vitt hushållspapper) tyder det på att det läcker från inkommande fjärrvärme.

Fjärrvärmevatten färgas grönt just för att man enklare ska kunna upptäcka läckor. Färgämnet som vi använder heter Pyranin och är ett ofarligt och luktfritt natriumsalt som används som färgämne i bland annat diskmedel, tvål och schampo

Att tänka på kring din fjärrvärmecentral

När tiden är inne att byta ut fjärrvärmecentralen, eller om något behöver lagas, är det bra att fjärrvärmecentralen är enkel att komma åt. Ibland stöter vi på inbyggda centraler och det är tråkigt om du behöver riva ner en vägg eller kakla om ett rum för att centralen är inbyggd. Det kan också göra att det tar längre tid att åtgärda problemet. Går du i renoveringstankar? Fråga oss gärna så kommer vi med tips och råd.

Rummet där din fjärrvärmecentral sitter ska vara utrustad med en golvbrunn så att vattnet har någonstans att ta vägen ifall att det skulle uppstå ett läckage. Man kan också leda vattnet till ett annat rum med golvbrunn eller avlopp. Kontrollera gärna att din golvbrunn fungerar genom att hälla ner en hink med vatten.

Ett sista tips är att inte förvara ömtåliga saker i direkt anslutning till golvbrunnen eller fjärrvärmecentralen.

Vad kan jag göra för att minska min fjärrvärmeanvändning?

Två enkla saker som ger effekt är att sänka värmen i huset med någon grad och ta kortare duschar. Några fler spartips är:

  • Vädra enbart korta perioder och stäng dörren till det rum du vädrar
  • Sänk temperaturen i rum som inte behöver vara lika varma och stäng dörren till rummet
  • Se över isoleringen i huset, stora istappar från taket kan tyda på dålig isolering
  • Byt till snålspolande duschmunstycken
  • Duscha istället för att bada