Senaste nytt kring elpriskompensation

Regeringen har torsdag den 27 oktober 2022 lagt fram ett förslag för elpriskompensation för elområde 3 och 4. Förslaget ligger idag för beslut hos Energimarknadsinspektionen. Exakt vad det innebär och hur hushåll och företag kommer att få ta del av kompensationen är ännu inte fastställt. Vi följer besluten och kommer med mer information så snart det finns tydliga riktlinjer från regeringen.

På Svenska Kraftnäts webb kan du läsa mer om förslaget.

Se din förbrukning

På Mina sidor kan du enkelt se din förbrukning.

Logga in

Tidigare beslut

Elpriskompensation för mars 2022

Regeringen har beslutat om elpriskompensation även för mars månad för elområde tre och fyra. Kompensationen betalas ut i form av avdrag på räkningarna som kommer i juli. Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 28 februari 2023. Allting sköts automatiskt och kunden behöver inte göra någonting.

– Om stödet är större än beloppet på räkningen så dras kvarvarande belopp av från kommande fakturor tills kunden har fått hela stödet utbetalt, berättar David Jakobsson, utvecklingsingenjör som är en av flera personer hos oss som jobbar med att stödet ska komma kunderna tillhanda.

Elpriskompensation för mars månad är utformat som en trappa. Det lägsta trappsteget ligger på 400 kWh och där kunden får en kompensation på 100 kronor. Det högsta trappsteget är på 2000 kWh och uppåt, och där kunden kan få 1 000 kronor per månad.

Elpriskompensation för december 2021 till februari 2022

Kompensationen som började betalas ut i maj gäller för december 2021 samt januari och februari 2022 i hela landet. Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 31 december i år.

Stödet för perioden är utformat som en trappa som börjar på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad där kunden får 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kronor. De som har en förbrukning på över 2 000 kWh per månad kommer att kunna få 2 000 kronor per månad, sammanlagt 6 000 kronor.