Det som påverkar summan på fakturan är mängden energi som du har använt under föregående månad och priset som du betalar per kilowattimme. Om du upplever att fakturan plötsligt har blivit dyr brukar det i regel bero på två saker, antingen har priset på din el ökat eller din energianvändning. Här kan du se en förklaring på hur din faktura är uppbyggd.

Spara el – våra bästa tips Enkla tips på hur du kan spara både energi och pengar.
Läs mer

Hur mycket drar dina saker i hemmet?

När det gäller plötsligt hög energianvändning finns det olika sätt du som kund kan utreda vad det beror på.

  • Fundera över om du har införskaffat någon ny elektrisk pryl i hemmet. Infravärme på balkongen, golvvärme eller handdukstork i badrummet eller extra element i garaget är exempel på vanliga energitjuvar som gör att energianvändningen lätt kan skena iväg. 
  • Det kan vara svårt att föreställa sig hur mycket el olika prylar drar. Ett exempel är om du har en motorvärmare på 1000 watt och har den på i en timme så drar den 1 kilowattimme. 
  • Här får du tips på fler vanliga energitjuvar och kan läsa mer om vad våra vanligaste prylar drar.

Få koll med Mina sidor

På Mina Sidor kan du se din elförbrukning varje timme, förutsatt att du har en timavläst elmätare. Där kan du undersöka om du ser något mönster i din energianvändning. Om du införskaffat någon ny pryl kan du prova att stänga av den ett dygn och se om energianvändningen minskar under dygnet. 

Undersök elanvändningen genom elmätaren

Videon nedan instruerar dig hur du kan utreda vad dina prylar drar i hemmet. Om du har tillgång till elmätaren i exempelvis villan eller sommarstugan, kan du utreda din energianvändning genom att visa den momentana effekten på elmätaren. Vilket är den energi som du förbrukar just nu.

Om du testar att dra ur din infravärmare på verandan, det där extra elementet i garaget, den eldrivna handdukstorken i badrummet eller kör igång bubbelbadkaret eller torkskåpet så kommer siffrorna att sjunka respektive höjas på elmätaren.

Behöver du ytterligare hjälp?

Frågor om rimligheten i elanvändning i en viss bostad, samt vad som eventuellt kan dra extra mycket el i ditt fall, besvaras i första hand av den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Här kan du kontakta dem.