Mycket tyder på att vi kommer att använda mer el i framtiden och batterilager kan bli en viktig pusselbit i det framtida energisystemet.

Batterilagring – vill du vara med oss?

Därför vill vi på Gävle Energi utforska kombinationen av solceller och ett lokalt batterilager. Vi vill lära oss mer om hur tekniken kan hjälpa oss att ta nästa steg i utvecklingen av framtidens hållbara energisystem.

Nu söker vi tre testpiloter som vill vara med oss och utforska framtidens teknik. Är du en av dessa testpiloter?

Kan vem som helst bli pionjär?

Vi är flera i Gävle kommun som installerat solceller de senaste åren, vilket är glädjande. Som solcellsinnehavare blir man dock snart varse att elproduktionen är som störst när behovet är som minst – på dagtid när man själv jobbar eller går i skolan.

Tanken på energilagring ligger nära till hands. Vi vänder oss till dig som redan har, eller är på väg att installera solceller privat.

solceller, soltak, man på tak

Vad innebär det att vara pionjär?

Vi på Gävle Energi vill lära oss mer om hur batterilagring fungerar i ett vanligt hem. Testperioden kommer att vara 36 månader och under den tiden vill vi ha tillgång till dina mätvärden och göra tester ibland. Du kommer att lära dig massor och framför allt vara en föregångare och ambassadör. När testperioden är över har du naturligtvis dina batterier kvar.

I detta projekt är det våra samarbetspartners som står för installation och driftsättning. De kommer att hjälpa till att dimensionera ditt batteri så att du får ut så mycket som möjligt av det.

Vi går igenom de ansökningar vi får in och väljer ut de anläggningar som uppfyller våra kriterier och som vi då kan gå vidare med.

Ekonomiskt stöd

Det gröna avdraget gäller från årsskiftet 2020-21. Beslutet innebär att stödsystemet görs om dels kring hur stora bidrag du kan få som privatperson och dels hur stöden delas ut.

För privatpersoner

Det gröna avdraget gäller för privatpersoner. Företag och bostadsrättsföreningar kan inte göra det här avdraget.

Stödet betalas ut direkt till kunderna genom ett avdrag på priset, precis som RUT och ROT.

Pengarna kommer inte att kunna ta slut, som var fallet för investeringsstödet. 

Du får göra avdrag för arbete och material med 50% för installation av lagring av egenproducerad elenergi. Till exempel: en batteriinstallation på 80 000 kr ger ett avdrag på max 40 000 kr.

Extra bidrag utöver gröna avdraget

Dessutom ger vi dig som pionjär 10 000 kronor extra om du vill vara med och utforska tekniken med oss.

Läs mer om det statliga stödet här hos Skatteverket.

Är det lönsamt att lagra el från solceller?

Batterierna blir billigare och billigare hela tiden, men det korta svaret är nej. Med det statliga stödet och det extra bidraget från Gävle Energi går det i vissa fall att räkna hem investeringen.

Som pionjär är du antagligen mer intresserad av framtidens teknik än återbetalningstid.

Du måste vara nyfiken på tekniken, på att lära dig mer och vilja vara en föregångare i morgondagens energisystem tillsammans med oss.

el från solceller, solnedgång, ren energi

Gör så här om du vill bli pilot

  • Fyll i formuläret ovan.
  • För att ta del av det gröna avdraget behöver du ha solceller eller ha en plan på solceller.
  • Efter diskussion med er och kontroll av energistatistik och årsförbrukningen tar vi kontakt med vår partner. Denna partner beräknar pris och du får en offert. Affären sker via vald partner, men vi finns som stöd hela vägen.

Låter det här intressant?

Gör en intresseanmälan genom att fylla i formuläret nedan.

Gävle Energi hanterar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen. Läs mer på gavleenergi.se/gdpr
så funkar det, solceller

Har du några frågor? Mejla oss på Energitjänster så svarar vi gärna på dina frågor.

Madelene Höglund
Energiingenjör
026-17 85 19
madelene.hoglund@gavleenergi.se