Publicerad 3 april, 2024

Prognos för elpriset i april

Prognos

Elpriserna ser ut att ligga kvar på samma nivå.

Påverkande faktorer

Värme i söder, prognoser om mer nederbörd samt relativt välfyllda gaslager på kontinenten pekar på nedsidan för elpriset.

Mindre snö, relativt dåligt vattenmagasinsinnehåll och bombningar av Ukrainas kraftproduktionsanläggningar pekar på uppsidan för elpriset.

Vårt elhandelsteam förklarar

Mars blev ungefär som vi befarade; Elterminerna (elkontrakt med framtida leverans och som sätter elpriset för bl.a. de bundna avtalen) rörde sig sidledes.

Den hydrologiska balansen (hur mycket vatten vi har för att kunna producera el från vattenkraft) för Norden ligger i skrivande stund på ett underskott om ca 5 TWh, vilket motsvarar årsproduktionen i Dalälven.

Väderprognoserna för april indikerar mildare temperaturer och mer nederbörd än normalt för de södra delarna av Norden, medan de nordliga delarna får torrare och lite kyligare väder.

Värmen i söder, prognoser om mer nederbörd än normalt på norska Vestlandet samt relativt välfyllda gaslager på kontinenten pekar på nedsidan för elpriset.

Samtidigt pekar mindre snö och relativt dåligt vattenmagasinsinnehåll i de allra nordligaste delarna av Norge i kombination med Rysslands bombningar av flera stora kraftproduktionsanläggningar i Ukraina på uppsidan för elpriset.

Marginalkostnaden för kolkraft och gaskraft ligger nära de kontinentala elpriserna för 2025, medan de nordiska elterminerna ligger väsentligt under de kontinentala prisnivåerna. Vid en kraftig försämring av hydrologin, finns det en stor uppsida i de nordiska elterminerna, eftersom vi behöver importera kraft i en sådan situation.

Vi kommer sannolikt att uppleva fler dagar med låga eller negativa elpriser under vår- och sommarperioden eftersom antalet solcellsanläggningar ökar på hela kontinenten.

Kärnkraften i Norden är redan i sin underhållssäsong. Den nyaste reaktorn i Norden, Olkiluoto 3 är urkopplad för årlig revision men beräknas vara i drift den 20 april.

Den sammantagna bilden är att det inte finns några tydliga signaler som pekar markant åt något håll för elpriset den närmsta tiden (förutom att prisgapet mellan de kontinentala elpriserna och de nordiska dito, vilket i en situation med torka och lite vind skulle kunna innebära en prisuppgång).

Vanliga frågor och svar om elpriser

Det finns flera olika faktorer som påverkar elpriset. Här kan du läsa mer om några av dem.

En stor skillnad mot andra marknader är att det är mycket svårt att lagra elektricitet. Visserligen hjälper vattendammar för vattenkraft och lager för eldade kraftverk, men el måste produceras vid exakt samma tillfälle som den konsumeras. Det ställer krav på en dynamik i elnätet, och att stora aktörer kan förutspå och parera förändringar i förbrukning och förutsättningar.

Prissättningen på den Nordiska elmarknaden baseras mestadels på väder, då cirka 60 procent av Nordens elproduktion kommer från vattenkraft. Vilka nivåer som finns i vattenkraftverkens dammar och hur mycket det kommer att blåsa är avgörande, och där spelar bland annat nederbörd och snöavsmältning en viktig roll. Det gör att låga nivåer i vattenreservoarer kan översättas till att elpriset är högre. Men det finns fler aspekter som spelar in på hur elen prissätts, såsom de olika årstiderna, kostnad för bränsle (kol, olja gas), export- och importmöjligheter.

De nordiska länderna, förutom Island, har en gemensam avreglerad marknad, Nord Pool, där aktörer som Gävle Energi kan sälja och köpa sin el. I princip alla Sveriges elhandelsbolag köper sin el här, antingen själva eller genom partners och ombud. I Europa anses den nordiska marknaden vara den mest utvecklade, och står ofta förebild för nya avregleringar av länders elmarknader.

För att se våra elpriser skriver du in din adress här och väljer vilken typ av bostad du vill ha elen till. Stegen behövs för att visa vad din månadskostnad blir med våra olika elavtal, baserat på din elförbrukning.

Observera att du inte tecknar något avtal för att se elpriserna. 

Se elpriser och avtal här

Sverige är geografiskt indelat i fyra elområden efter ett myndighetsbeslut av Svenska Kraftnät. Gränserna mellan elområdena går där det uppstår så kallade flaskhalsar i stamnätet och behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige.

Uppdelningen i elområden kommer på sikt att ge ett starkare elnät i Sverige och stimulera till att nya kraftverk byggs där det är underskott på el. Detta kommer att skapa en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan på el.

Elpriserna varierar periodvis beroende på var i Sverige du använder din el. Elen är generellt billigare att använda i norr, där det är överskott på el. Den blir dyrare att använda i söder, där det är vanligare med ett underskott på el.