Våra kunder får elpriskompensation från maj

På fakturan som kommer i maj kommer vi att börja betala ut elpriskompensationen till våra kunder. Stödet betalas ut i form av avdrag på elräkningen.

Ytterligare information till dig som har flera adresser/elnätsanläggningar

Kanske du förutom din permanenta bostad även har en sommarstuga. Observera då att elpriskompensationen baseras på förbrukningen per enskild elmätare och räknas inte fram som en sammanslagen, total förbrukning på alla dina elnätsanläggningar.

Läs mer under paragraf 2 i Regeringens förordning om elpriskompensation.

Regeringen beslutade i februari om en elpriskompensation för att stötta de som har drabbats av höga elräkningar i vinter. Det är elnätsbolagen runt om i Sverige ansvarar för att sköta återbetalningen. Knappt 15 000 av våra kunder har rätt till elpriskompensationen och de kommer att få stödet i form av avdrag på en eller flera elräkningar. Allting sköts automatiskt och kunden behöver inte göra någonting.

Kompensationen som nu ska betalas ut gäller för december 2021 samt januari och februari 2022. Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 31 december i år.

– Vi börjar att göra avdragen på räkningarna som kommer i maj. Om stödet är större än beloppet på räkningen så dras kvarvarande belopp av från kommande fakturor tills kunden har fått hela stödet utbetalt, berättar David Jakobsson, utvecklingsingenjör som är en av flera personer hos oss som jobbar med att stödet ska komma kunderna tillhanda.

Kompensation kan komma också för mars

Regeringen har även föreslagit att kunder i elområde 4 samt elområde 3, där våra elnätskunder ingår, ska kompenseras för höga elpriser i mars månad.

– Förslaget är ännu inte beslutat av riksdagen. Vi kommer alltså att få återkomma med mer information om det eventuella stödet för mars månad framöver, säger David Jakobsson.

Bakgrund: Varför en elpriskompensation?

Till följd av de höga elpriserna under hösten och vintern har regeringen beslutat om en elpriskompensation till alla kunder som har drabbats. Elpriskompensationen gör ingen skillnad på var i landet man bor, eller om man bor i lägenhet, villa eller radhus.

Stödet är utformat som en trappa som börjar på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad där kunden får 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kronor. De som har en förbrukning på över 2 000 kWh per månad kommer att kunna få 2 000 kronor per månad, sammanlagt 6 000 kronor.

Förslaget om elpriskompensation för mars månad är även det utformat som en trappa men det har andra gränser för kilowattimmar och belopp. Det lägsta trappsteget ligger på 400 kWh och där kunden får en kompensation på 100 kronor. Det högsta trappsteget är på 2000 kWh och uppåt, och där kunden kan få 1 000 kronor per månad.

Källa och läs mer här: https://www.regeringen.se/artiklar/2022/01/fragor-och-svar-elpriskompensation/

Publicerades den 7 april, 2022.