Vi söker pionjärer för framtidens energisystem

Har du installerat solceller, eller har en plan för det, och är intresserad av batterilagring? Som pionjär är du antagligen mer intresserad av framtidens teknik än återbetalningstid och vill tillsammans med oss bidra till en mer hållbar framtid.

Hur hanterar vi morgondagens elbehov där en stor del av elen produceras av förnybara energikällor? Mycket tyder på att vi kommer att använda mer el i framtiden och batterilager kan bli en viktig pusselbit i det framtida energisystemet.

Därför vill vi på Gävle Energi utforska kombinationen av solceller och ett lokalt batterilager. Vi vill lära oss mer om hur tekniken kan hjälpa oss att ta nästa steg i utvecklingen av framtidens hållbara energisystem.

Vill du vara med?

Kan vem som helst bli pionjär?

Vi är flera i Gävle kommun som installerat solceller de senaste åren, vilket är glädjande. Som solcellsinnehavare blir man dock snart varse att elproduktionen är som störst när behovet är som minst – på dagtid när man själv jobbar eller går i skolan.

Tanken på energilagring ligger nära till hands. Vi vänder oss till dig som redan har, eller är på väg att installera solceller privat.

Vad innebär det att vara pionjär?

Vi på Gävle Energi vill lära oss mer om hur batterilagring fungerar i ett vanligt hem. Testperioden kommer att vara 36 månader och under den tiden vill vi ha tillgång till dina mätvärden och göra tester ibland. Du kommer att lära dig massor och framför allt vara en föregångare och ambassadör. När testperioden är över har du naturligtvis dina batterier kvar.

Vi har valt att titta närmare på nickel-metallhydridbatterier. Dessa innehåller inga tungmetaller och är återvinningsbara. I detta projekt är det våra samarbetspartners som står för installation och driftsättning. De kommer att hjälpa till att dimensionera ditt batteri så att du får ut så mycket som möjligt av det.

Låter det intressant? Gör en intresseanmälan genom att fylla i formuläret nedan.

Gävle Energi hanterar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen. Läs mer på gavleenergi.se/gdpr

Ekonomiskt stöd

Just nu finns det ett statligt stöd att söka för privatpersoner som vill investera i batterilagring av egenproducerad el. Stödet uppgår till 60% av investeringskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor och gäller för batterier som driftsätts senast den 31 december 2020.

Dessutom ger vi dig som pionjär 10 000 kronor extra om du vill vara med och utforska tekniken med oss.

Läs mer om det statliga stödet här.

Är det lönsamt att lagra el från solceller?

Batterierna blir billigare och billigare hela tiden, men det korta svaret är nej. Med det statliga stödet och det extra bidraget från Gävle Energi går det i vissa fall att räkna hem investeringen, men det får inte vara drivkraften för våra pionjärer.

Du måste vara nyfiken på tekniken, på att lära dig mer och vilja vara en föregångare i morgondagens energisystem tillsammans med oss. Som pionjär är du antagligen mer intresserad av framtidens teknik än återbetalningstid.

Gör så här om du vill bli pilot

  • Fyll i formuläret ovan.
  • För att ta del av stödet från Länsstyrelsen behöver du ha solceller eller ha en plan på solceller.
  • Efter diskussion med dig och kontroll av energistatistik och årsförbrukningen tar vi kontakt med vår partner. Denna partner beräknar pris och du får en offert. Affären sker via vald partner, men vi finns som stöd hela vägen.
  • Ungefär åtta veckor efter godkänd offert installeras och driftsätts ditt batteri.
så funkar det, solceller

Har du några frågor? Mejla oss på energitjanster@gavleenergi.se, så svarar vi gärna på dina frågor.

Publicerades den 20 maj, 2020.
Madelene Höglund
Energiingenjör
026-17 85 19
madelene.hoglund@gavleenergi.se